Blogturné Extra – Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara [Nyereményjáték]
Könyv, nyereményjáték

Blogturné Extra – Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara [Nyereményjáték]

0 852
Sarah J. Maasról már az Üvegtrón sorozatánál kiderült, hogy hatalmas mesemondó, aki szereti a megszokott történeteket újraírni. Az ACoTar külföldön már meghódította az írónő rajongóit, így most itt az idő, hogy nálunk is megismerjétek Feyre, Tamlin, Rhys, Lucien és a többiek történetét, a Szépség és a Szörnyeteg egy új feldolgozásában. Tartsatok velünk, mert az értékelések mellett érdekességeket tudhattok meg a regényről, illetve egy kilenc állomásos “próbán” bizonyíthatjátok a rátermettségeteket, a három legügyesebb és legszerencsésebb pedig a könyv egy-egy példányával lehet gazdagabb!

Kiadó: Könyvmolyképző kiadó
Sorozat: Tüskék és rózsák udvara #1 #1
Megjelenés: 2016
Műfaj: NA romantikus fantasy
Terjedelem: 512 oldal

Amikor a tizenkilenc éves Feyre az erdőben vadászva megöl egy farkast, nyomban egy másik szörnyeteg bukkan fel, hogy jóvátételt követeljen tőle. Magával hurcolja a lányt egy baljós és mágikus vidékre, amit ő csak a legendákból ismer. Feyre hamar rájön, hogy fogvatartója valójában nem állat, hanem Tamlin, egyike azoknak a halálos és halhatatlan tündéreknek, akik egykor a világ felett uralkodtak.

Tamlin birtokán Feyre jéghideg gyűlölete forró szenvedéllyé alakul át, és ez az érzés felperzsel minden hazugságot és figyelmeztetést, amit korábban a tündérek veszedelmes világáról hallott. Azonban a birodalom felett egyre nő egy ősi, gonosz árnyék és a lánynak kell megtalálnia a módját, hogy feltartóztassa… vagy örök pusztulásra ítélje Tamlint és világát.

Az ACoTaR fedőnévre hallgató új regény NEM az Üvegtrón széria része, hanem egy új NA Fantasy trilógia kezdőkötete. A sorozat ihletéről és háttértörténetéről >> itt << írtam.

>>A korábbi értékelésemet pedig itt olvashatjátok.<<

Bármennyire is imádom ezt a könyvet, és szívesen ömlengenék még róla, azt hiszem az már inkább a super-fangirlködés kategórája lenne, így csak annyit biggyesztenék ide, hogy Az ACoTaR kiváló kezdése egy új sorozatnak, és önálló könyvként is kiemelkedő lenne a műfajában, nyugodtan mondhatjuk, hogy még csupán csak a jéghegy csúcsát súroltuk. Egyszerre kedvez a romantika, a kaland, az akció és a fantasy rajongóknak.  Ja és TEAM RHYS!!

Borzasztóan örülök és hálás vagyok a KMK-nak, hogy ilyen hamar elhozta hazánkba is Feyre történetét, azért meg pláne, hogy megtartottuk az eredeti borítót.

Mivel új értékelést nem írok hozzá, ezért hoztam nektek két érdekes extrát: az egyik egy izgalmas exkluzív részlet a könyvből, a másik pedig a Tam Lin skót ballada története és egy kis háttérinformáció róla, ugyanis a Szépség és a Szörnyeteg mellet, ez a másik olyan történet, aminek elemei nagy mértékben fellelhető a könyvben.


 

BTK EXTRA 1- Tam Lin története

Mi az a Tam Lin?

A Tam Lin egy Skócia határterületeiről származó régi tündér ballada, és egy halandó nő történetét követi, aki találkozik egy titokzatos férfival a rejtelmes Carterhaugh erdőben. A legtöbb változat egy figyelmeztetéssel kezdődik, arról, hogy Tam Lin vagy valami tulajdonát vagy a szüzességét gyűjti minden hajadon lánynak, aki belép a Carterhaughi erdőbe.

Amikor egy fiatal nő, általában Janet (néha Margaret) egy dupla virágú rózsát tép le Carterhaughban, megjelenik Tam és megkérdezi a lánytól, hogy miért jött oda, anélkül, hogy ő engedélyt adott volna rá és miért veszi el, ami az övé. A lány azt feleli, hogy Carterhaugh az övé, mert az apja neki adta.

Az, hogy valójában Janet miért ment az erdőbe, nem egyértelmű, néhány változatokban csupán megérezte a rózsák illatát, más változatokban felfedezésre indult a figyelmeztetések ellenére, vagy épp pont a kihívást kereste, illetve az is megjelenik, hogy egy halhatatlan szerelmet keresett.

A legtöbb változatban, Janet ezután hazamegy és rájön, hogy terhes; néhány változat pedig mindjárt itt veszi fel a történetet. Szintén több variáció van arra, hogy mi történt az erdőben Tam és Janet között, valahol pedig egyáltalán nincs megemlítve.

Amikor a lányt az állapotáról kérdezik, azt állítja, hogy a gyermek apja egy elf, akit nem fog elárulni. Más verziókban tudomására hoznak egy gyógynövényt, amitől elvetélhet; az összes változatban pedig, amikor visszatér az erdőbe és leszakít egy növényt (akár ugyanazt a rózsát, akár a gyógynövényt) ismét megjelenik Tam és számon kéri a lányt.

Vagy, amikor újra találkoznak, vagy néhány változatban az első találkozásukkor a lány megkérdezi, hogy Tam valaha ember volt-e. A férfi elárulja, hogy egyszer halandó ember volt, aki leesett a lováról aztán pedig a Tündérek Királynője elfogta.

Minden hetedik évben a tündérek egyet maguk közül tizedként feláldoznak a Pokolnak és Tam attól fél, hogy aznap este, ami pont Halloween estéje, ő lesz a tized. A feladata, hogy elf lovagok társaságában lovagoljon a ceremónián. Janet a fehér lováról és más jelekről ismerheti fel. Tam arra kéri/utasítja, hogy mentse meg azzal, hogy lehúzza őt a lóról – így Janet ezúttal “elkapja” – és fogja szorosan. Figyelmezteti, hogy a tündérek megpróbálják majd rávenni, hogy eressze el, úgy, hogy mindenféle szörnnyé varázsolják a férfit, de bízzon benne, mert nem fogja őt bántani. Amikor végül egy égő szénné alakul a lánynak be kell dobnia egy kútba, mire Tam egy meztelen férfiként jelenik meg, és Janetnek el kell rejtenie.

A szerelmi köteléket az ábrázolja leginkább, hogy Janet mindezt megteszi, és elnyeri lovagját, megtörve a királynő uralmát. A Tündérek Királynője dühös, de elismeri vereségét.

A Tam Lin egy évszázadok óta szeretett mű, egyrészt a mágikus történetért, másrészt pedig azért, mert egy tradicionális történet, amiben egy bátor és merész nő a főszereplő.

Néhány változatai évszázadokkal nyúlnak vissza, és néhányat még napjainkban is írnak.

A történet eredeti formáját is kinőtte, és ma már próza könyvek, játékok, képek és más formában is megjelenik.


BTK EXTRA 2- TéRu RÉSZLET

 

 • +

  Nyereményjáték

  Feyrének a regényben különböző próbákat kell kiállnia, ezért úgy gondoltuk, hogy Nektek is ez lesz a dolgotok. Minden egyes blogon egy-egy feladatot/fejtörőt kaptok és a helyes válasz(oka)t kell beírnotok a rafflecopter megfelelő mezőjébe. Most mindenképpen érdemes tüzetesen végigolvasni az értékeléseket, mert jó pár kérdésre ott kaphattok válaszokat. És mi lesz a jutalmatok? Három ügyes játékos 1-1 könyvvel lesz gazdagabb!

  Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  FELADVÁNY

  Válasszátok ki a helyes megfejtést, és írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe (a betűt és magát az állatnevet is elfogadjuk). Csak egy válasz jó:

  Milyen állatot ölt meg Feyre a történet elején?

  a.) Szarvast

  b.) Farkast

  c.) Rókát

  a Rafflecopter giveaway

 • +

  További Állomások

  November 20 – Kelly Lupi olvas – Interjú az írónővel és Luciannal
  November 21 – Függővég – Exkluzív részlet & Tam Lin története
  November 22 – Sorok között
  November 23 – Insane Life
  November 24 – MFKata gondolatai – Hangulatteremtő képek
  November 25 – Deszy könyvajánlója
  November 26 – Always Love a Wild Book
  November 27 – CBooks
  November 28 – Könyvvilág

About the author / 

Andie

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archívum

Kategória

Kapcsolat

HOZZÁSZÓLÁSOK